MENÜ

Program Koordinatörü Doç. Dr. Ezgi Tuncer

İletişim: ezgi.tuncer@khas.edu.tr

İçinde bulunduğumuz “kentsellik çağında”, farklı tasarım disiplinlerinin (Mimarlık, Şehir Planlama, Kentsel Tasarım ve Peyzaj) her biri kenti kendi ilgi, araştırma ve müdahale alanı olarak kabul etmekte. Ancak bu disiplinler arasındaki sınırlar giderek bulanıklaşırken, binaları, yapı komplekslerini ve kamusal alanları içinde bulundukları kentsel bağlamlardan ve bölgesel ölçeklerinden bağımsız düşünmek artık mümkün görünmüyor. Benzer şekilde, yapılı çevrenin sadece tasarımcılar (mimarlar, plancılar, kentsel tasarımcılar, peyzaj tasarımcıları, vb.) tarafından değil, aynı zamanda siyasi otoriteler, yerel yönetimler, müteahhitler, çeşitli sivil toplum ve meslek kuruluşları ile kent vatandaşları tarafından da farklı yollarla biçimlenmekte olduğunu kavramak gerekiyor.

Prof. Sibel Bozdoğan ve Prof. Murat Güvenç kuruculuğunda biçimlenen ve 2017 yılında açılan Mimarlık ve Kent Çalışmaları Yüksek Lisans Programı hem tarihte hem de çağdaş dünyada mimarlık ve kentin bu iç içe geçmiş, çok ölçekli kavramsallaştırılmasını teşvik etmede öncü bir rol oynamayı amaçlıyor.

Neden bu programa başvurmalıyım?

Program, mimarlık ve kent çalışmalarının birbirini geliştirebileceği, yeni bilgi, araştırma yöntemleri, temsil teknikleri ve disiplinler arası iç görülerin paylaşılabileceği verimli bir araştırma platformu sunmakta ve katılımcılarını eleştirel, disiplinler arası perspektiflerden yapılı çevrenin tasarımı, üretimi ve temsili hakkında özgün yüksek lisans düzeyinde araştırmalar üretmeye davet etmektedir.

Program mezunlarının mimarlık, kentsel tasarım, planlama ve peyzaj disiplinlerinde sadece pratikte tasarım profesyonelleri olarak değil, aynı zamanda akademisyen, teorisyen, tarihçi, eleştirmen, yazar, küratör ve proje danışmanı gibi sayısız farklı kapasitede çalışabilmeleri hedeflenmektedir.

Burs ve Bursiyerlik Olanakları

Program bursludur. Program ayrıca, öğretim üyelerinin yürütmekte olduğu güncel araştırma projeleri süreçlerinde, katılımcılarına bursiyer (maaşlı araştırmacı) olarak yer alma olanağı sağlamaktadır.